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Pasta e Fagioli

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VERSIONE ITALIANA

INTRODUZIONE ALLA RICETTA

Pasta e Fagioli è un piatto della tradizione, cucina povera ma gustosa e nutriente.
Un piatto sano e bilanciato, ricco di proteine vegetali adatto a bambini e adulti (e perché no, anche un ottimo piatto per lo svezzamento).
Questa è la ricetta di mia nonna, grande donna e cuoca molto dotata (a dire il vero la ricetta originale prevedrebbe dei pezzi di prosciutto crudo nostrano ma ho preferito dare un taglio vegan alla ricetta).

INGREDIENTI per 4 persone

  • 300 gr di fagioli borlotti ammollati per 12 ore
  • 2 carote pelate a dadini
  • 1 cipolla dorata finemente tritata
  • 1 gambo di sedano
  • un mazzo di erbette
  • 1 grossa patata
  • 1,5 litri di acqua fredda
  • 1 cucchiaio di concentrato di pomodoro
  • 1 rametto di rosmarino
  • 200 gr di ditalini
  • sale

PROCEDIMENTO

Lavare le verdure, tagliare a dadini il sedano, le carote e la cipolla, mettere un paio di cucchiai di olio d’oliva in una pentola di terracotta e rosolare le verdure a fiamma media.

Aggiungere i fagioli ammollati scolati e sciacquati sotto l’acqua corrente, aggiungere 1,5 litri di acqua o brodo vegetale, le erbe, il rosmarino e far cuocere, coperta, a fiamma bassa. Dopo circa 1 ora e 15 minuti aggiungere un cucchiaio di concentrato di pomodoro sciolto in una tazzina di acqua calda e una patata intera pelata.

Lasciar cuocere la zuppa, coperta, per un’altra ora, quindi schiacciare la patata grossolanamente con una forchetta e spegnere il gas.

Cuocere la pasta in abbondante acqua salata, scolare e aggiungere alla zuppa.

Il consiglio della cuoca: è molto gustosa con un pizzico di peperoncino piccante!

ENGLISH VERSION

RECIPE INTRODUCTION

Pasta and Beans it’s a traditional italian dish, a poor but tasty recipe.
It is a healthy and nutritious dish, rich in vegetable proteins, suitable for adults and kids (even for infants).
This is my grandma’s recipe, she was a great woman and an excellent cook (to be honest the original one foresees small pieces of ham, but i prefer to give a vegan cut to the recipe).

INGREDIENTS 4 serves

  • 1 oz dry borlotti beans (soaked for 12 hours)
  • 2 carrots peeled and diced carrots
  • 1 finelly chopped small onion
  • 1 celery stick
  • a bunch of herbs
  • 1 big potato
  • 6 cups water
  • 1 tablespoon of double tomato concentrate
  • 1 sprig of rosemery
  • 7 oz of ditalini pasta
  • Salt

THE METHOD

Wash the vegetables, dice celery, carrot and onion. put a couple of tablespoons of extra-vergin olive oil in a crock pot and brown the vegetables on a medium heat.

Add the drained beans. rinsed under running water (they need at least 12 hours of soaking), add 1.5 liters of water, the herbs, rosemary and cook it covered, on a low heat.

After about 1 hour and 15 minutes, add the tomato paste and the whole peeled potato.

Let the soup cooks cover with a lid for another hour, then coarsely mash the potato with a tablespoon and turn off the fire.

Boil the pasta in abundant salted water, drain it and add it to the soup.

The prompt: it is pretty tasty with a pinch of chili pepper!!

The Visitor Cooks

Daniela&Alessandro 2 italian foodies visiting cooking schools in the world to share their tradition and knowledge about real and authentic Italian food.

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